Čitav svijet je pod prstima

Hrvatski savez slijepih snažnom porukom obilježio Svjetski dan Brailleova pisma.

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“, Hrvatski savez slijepih i ove godine na datum 04. siječnja obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice. S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Hrvatski savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleovog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanju u život zajednice. Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Brailleovog pisma stavlja naglasak na Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koji je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Naime, usvajanjem navedenog Nacrta Zakona o socijalnoj skrbi položaj osoba s invaliditetom dodatno se pogoršava te se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, između ostalog, traži ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. Od strane 13 Saveza osoba s invaliditetom, odnosno Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom traži se, uz donošenje Zakona o socijalnoj skrbi, istovremeno uvođenje inkluzivnog dodatka te zakonskog uređenja usluge osobne asistencije, kao najznačajnijih usluga za ostvarivanje neovisnog življenja kao temeljnog ljudskog prava osoba s invaliditetom.

Hrvatski savez slijepih nacionalna je krovna udruga koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Tijekom dugogodišnjeg rada i brojnih projekata kojima je Hrvatski savez slijepih pridonio promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba, prepoznat je partner na europskoj razini. U tom je kontekstu, temeljem traženja, predsjednik Europske unije slijepih, g. Rodolfo Cattani, iskazao podršku Hrvatskom savezu slijepih u dopisu koji je uputio predsjedniku RH, premijeru Plenkoviću te ministru Aladroviću i državnoj tajnici Pletikosa iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Europska unija slijepih izravno je imenovala članke i stavke iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koje bi se zakonski prekršile kada bi se odredbe o cenzusu na dohodak i mirovinu zaista usvojile.

Kako je Louis Braille od samo šest točaka osmislio čak 63 različita znaka, tako je ponekad samo šest točaka dovoljno da naučimo, shvatimo, vidimo i prihvatimo. I zato ne oklijevajte, već stavite točku na i neosviještenosti i nepristupačnosti.

Follow by Email
Facebook
WhatsApp
Skip to content