Udruga slijepih Bjelovar apelira – Ne ukidajte uslugu videćeg pratitelja

Molimo vas da ne ostanemo bez osnovnih ljudskih prava i socijalnih usluga koja nekima od nas znače bukvalno život dostojan čovjeku!

U ponedjeljak je Udruga slijepih Bjelovar održala konferenciju za novinare vezanu za neisplatu sredstava i pokušaj ukidanja programa „Videći pratitelj“.

Predsjednik Udruge slijepih Bjelovar, Dražen Kokotić rekao je da je Udruga slijepih Bjelovar 13.siječnja 2016. potpisala ugovor o dodjeli financijskih sredstava za program pod nazivom „Osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju“.

– Tim programom Udruga pruža uslugu videćeg pratitelja članovima naše Udruge. Korisnici su slijepe osobe koje nisu u stanju samostalno se kretati ni uz korištenje bijelog štapa, ali ni psa vodiča i nemaju obveznika uzdržavanja. Tim osobama videći pratitelj pruža usluge pratnje u različitim socijalnim aktivnostima (pri odlasku liječniku, stomatologu, ljekarnu, trgovinu, poštu, ovisno o potrebi slijepe osobe), podršku u obavljanju administrativnih poslova kao što su: čitanje, pisanje po potrebi, podršku u obavljanju kućanskih poslova, pomoć u korištenju tiflotehničkim pomagalima za slijepe osobe.

Obzirom da 20.4.2016. u srijedu na sjednici Vlade nije donesena Uredba potrebna sredstva nisu transferirana te se Udruga slijepih Bjelovar kao i ostalih 64 udruge koje provode jedan od programa Osobne asistencije MSPM-a našla pred nepremostivim problemom, te je upitno hoće li se programi nastaviti, rekao je Kokotić i dodao da je na pragu svibanj, a sredstava za plaće vidićeh pratitelja za travanj mjesec još nema na vidiku???

Osim ovog velikog problema, Kokotić je rekao da su i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva gdje također provode trogodišnji program umanjena sredstva za 70 %.

– Na nastalu situaciju nitko nije mogao reagirati jer se o tome odlučilo u petak popodne. Smanjenjem tih sredstava dolazi u pitanje isplata i tog projekta. Mi se pitamo, kako dalje raditi i kako plaćati ljude ? Korisnicima je pomoć neophodna i što reći tim ljudima koji trebaju našu pomoć, rekao je predsjednik Kokotić i naglasio da Udruga slijepih Bjelovar ima jednog videćeg pratitelja.

Julijana Žganjar je jedini videći pratitelj u Udruzi slijepih Bjelovar. Ona ističe da te usluge koristi 151 korisnik njihove udruge.

– Posjećujem naše korisnike i obavljam sve usluge koje su potrebne od odlaska liječniku, stomatologu, ljekarnu, trgovinu, poštu ovisno o potrebi slijepe osobe. Uglavnom su to osobe koje nemaju primanja ili imaju male mirovine, a sada će to biti veliki problem. Većina njih žive od doplatka slijepim osobama od 350 do 500 kuna i sada će morati od tih sredstava plaćati neku treću osobu za obavljanje neophodnih usluga. Nažalost, ukidanjem ovih sredstava ja ostajem bez posla, a naši korisnici bez navedenih usluga koje su njima izuzetno važne, a koje su do sada imali besplatno preko naše Udruge.

Kao što je vidljivo, problem je dosta veliki, a to je ponovo naglasio predsjednik Dražen Kokotić.

– Mi smo ostali sada nigdje. Ako prestane financiranje, udruge će morati staviti ključ u bravu. Kao što vidite, sve ove socijalne usluge obavljaju udruge, a to znači da odrađujemo posao države. Mi se brinemo za slijepe osobe kao i druge udruge za svoje osobe s invaliditetom. Naglašavam, da svaka udruga slijepih ima samo po jednog videćeg pratitelja. To nije luksuz već potreba, jer korisnika ima sve više i tim ljudima je potrebna pomoć. Naša Udruga slijepih, ali i druge udruge nemaju sredstava za financiranje videćih pratitelja. Nažalost, sustavnog financiranja Udruga nema, naglasio je Kokotić i dodao da se to ne radi o velikim sredstvima već oko 100 tisuća kuna godišnje za plaću i sve poslove koje obavlja videći pratitelj.

Marijan Medica, potpredsjednik Udruge slijepih Bjelovar rekao je da ukidanjem sredstava za videćeg pratitelja uništavanje života slijepih ljudi.

– S minimalnim doplatkom za slijepe od 300 do 500 kuna, morat će plaćati treću osobu da obavi usluge koje su njima neophodne. Kako će plaćati i s kojima novcima? O tome je žalosno pričati, a vidite da država nema volju pomoći tim ljudima. Tako je i sa zapošljavanjem. Sredstava za udruge nema. Tko zna gdje su ti novci, pitao je Marija Medica.

Medica je također rekao da su prije bila lutrijska sredstva koja su bila namijenjena za osobe s invaliditetom i dijelila se po krovnim udrugama.

– Nama je krovna udruga Hrvatski savez slijepih. Sredstva su dolazila u krovne udruge koje su imale sve informacije o drugim udrugama i tako su novce raspodijelili. Dok je bilo tih sredstava nije bilo problema. Neka oni vrate te novce, a mi ćemo znati raspodijeliti, naglasio je Medica.

Ovim putem iz Udruge slijepih Bjelovara apeliraju, mole i traže odgovor na navedena pitanja:

  1. Tko preuzima već potpisane ugovore o financiranju Centra znanja i institucionalne potpore ovim udrugama?
  2. Kad možemo očekivati nastavak financiranja videćih pratitelja, obzirom da je na pragu svibanj, a sredstava za plaće u travnju još nema na vidiku?
  3. Što je sa osnivanjem Vladinog Povjerenstva za osobe sa invaliditetom?
Follow by Email
Facebook
WhatsApp
Skip to content