Bolje sutra za slijepe i slabovidne osobe

Savez slijepih organizirao javni panel u sklopu provedbe aktivnosti projekta “Za bolje sutra: jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga”.

Predavanja, diskusije i radionice bili su sadržaji programa vezanog uz temu Dobra komunikacija i suradnja kao preduvjeti uspješnog djelovanja u području pružanja socijalnih usluga.

Riječ je o zakonskom okviru za pružanje socijalnih usluga u užem i širem smislu te kriterijima za ostvarenje prava na pružanje pojedine socijalne usluge kao što su specifičnosti oštećenja vida i mogućnosti slijepih osoba te općenito osoba s invaliditetom i zajedničke inicijative za osiguranje kvalitetnijeg života slijepih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Kako se moglo čuti na javnom panelu održanom u ugostiteljskom objektu Glamur u Bjelovaru, svi sudionici će dobiti Potvrde o sudjelovanju. “Za bolje sutra” je program koji je financiran iz Europske unije, Europskog socijalnog fonda i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Iz brošure koja je bila dostupna na panelu moglo se doznati o pravilima pristupa slijepoj osobi, o kretanju s videćim vodičem, što sve može učiniti pratitelj kako bi olakšao orijentaciju i kretanje slijepe osobe.

Predstavljene su i zaštitne tehnike, kretanje pomoću dugog bijelog štapa i druge svakodnevne situacije u kojima se može naći slijepa osoba. Govorilo se o ulozi videćeg pratitelja u situacijama komunikacije sa službenim osobama, o komunikaciji sa slijepom/slabovidnom osobom, organizaciji životnog prostora, o svakodnevnim vještinama kao što je oblačenje, osobnoj higijeni, pospremanju stambenog prostora, konzumiranju i pripremanju hrane, socijalnim vještinama, provođenju slobodnog vremena.

Sve to bi trebalo pomoći boljem sutra slijepim i slabovidnim stanovnicima.

Follow by Email
Facebook
WhatsApp
Skip to content