PRAVA SLIJEPIH

UTVRĐIVANJE TJELESNOG INVALIDITETA

Preduvjet za stjecanje prava je utvrđeno tjelesno oštećenje.

Tjelesno oštećenje postoji kada kod osiguranika nastane gubitak, bitnije oštećenje ili znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela, što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obavljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ili ne uzrokuje smanjenje ili gubitak radne sposobnosti.

Postupak za naknadu zbog tjelesnog oštećenja pokreće se podnošenjem zahtjeva za utvrđivanje tjelesnog oštećenja  (Tiskanica br. 1.3 Zahtjev za priznanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja  i priložiti relevantnu medicinsku dokumentaciju o postojanju tjelesnog oštećenja prema Zakonu o listi tjelesnih oštećenja („Narodne novine“ br. 162/98.) na osobni zahtjev ili na zahtjev liječnika primarne zdravstvene zaštite nadležnoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (u daljnjem tekstu HZMO-a). nadležna je područna služba HZMO-a na području koje je prebivalište, odnosno boravište osobe koja podnosi zahtjev.

PRAVA PO OSNOVI SOCIJALNE SKRBI

Pravo na inkluzivni dodatak

Inkluzivni dodatak je novčana naknada namijenjena osobi s invaliditetom u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Pravo na inkluzivni dodatak priznaje se u postotku od osnovice koja iznosi 120 EUR.

Potpora se razvrstava se u pet razina temeljem Liste vrste i težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti definirane propisima kojima se uređuje vještačenje i metodologija vještačenja, a iznos inkluzivnog dodatka utvrđuje se prema određenoj razini potpore i iznosi:

600 % osnovice za prvu razinu potpore

400 % osnovice za drugu razinu potpore

360 % osnovice za treću razinu potpore

135 % osnovice za četvrtu razinu potpore

115 % osnovice za petu razinu potpore.

Pravo na inkluzivni dodatak u iznosu 1., 2. i 3. razine se priznaje:

odrasloj osobi s tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjem kojoj je utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta-oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja te koja ima status osobe s invaliditetom sukladno zakonu kojim se uređuje registar osoba s invaliditetom

djetetu s tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjem kojem je utvrđen drugi, treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta-oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja bez obzira na status osobe s invaliditetom.

Pravo na inkluzivni dodatak u iznosu 4. i 5. razine se priznaje:

odrasloj osobi i djetetu s tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjem kojima je utvrđen drugi ili treći stupanj težine invaliditeta-oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja bez obzira na status osobe s invaliditetom.

Pravo na inkluzivni dodatak se ne priznaje osobi:

kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima

koja osobnu invalidninu ostvaruje prema posebnim propisima

koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema posebnim propisima, osim korisnika koji su pravo na pomoć i njegu ostvarili prema propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998. godine.

Dodatno, pravo na inkluzivni dodatak za 4. i 5. razinu potpore se ne priznaje osobi:

koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima

koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti

kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi odnosno organizirano stanovanje, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima.

Ostvarivanje prava

Potencijalni korisnik mora podnijeti zahtjev nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Hrvatski zavod za socijalni rad u postupku priznavanja prava na inkluzivni dodatak utvrđuje razinu potpore na temelju nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prema propisima kojima se uređuje vještačenje i metodologija vještačenja, a o pravu na inkluzivni dodatak odlučuje rješenjem.

Svim korisnicima prava na doplatak za djecu za dijete s oštećenjem zdravlja, težim ili teškim invaliditetom koje ostvaruju na temelju Zakona o doplatku za djecu, korisnicima prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom koje ostvaruju na temelju Zakona o tržištu rada,  korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu koja ostvaruju na temelju Zakona o socijalnoj skrbi, a koji  su bili korisnici navedenih prava na dan 31. prosinca 2023. godine, postupak utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za priznavanje prava na inkluzivni dodatak će po službenoj dužnosti provesti Hrvatski zavod za socijali rad, te ne moraju podnijeti zahtjev za priznavanje prava.

Mirovanje prava

Korisniku prava na inkluzivni dodatak koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, u zdravstvenoj ustanovi te boravku u inozemstvu u neprekidnom trajanju duljem od šest mjeseci pravo na inkluzivni dodatak miruje.

OSOBNA ASISTENCIJA

Osobna asistencija je socijalna usluga kojom se osigurava pomoć i podrška osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama radi vrste i stupnja invaliditeta, a koje su joj svakodnevno potrebne u kući i izvan kuće, te pomoć i podrška u komunikaciji i primanju informacija, a u svrhu većeg stupnja samostalnosti i uključenosti u zajednicu, zaštite i osiguravanja ljudskih prava osobe s invaliditetom, kao i ostvarivanja ravnopravnosti s drugima.

Uslugu osobne asistencije osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem pruža osobni asistent, uslugu osobne asistencije osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj osobi pruža komunikacijski posrednik, a uslugu osobne asistencije osobi s oštećenjem vida pruža videći pratitelj.

Pravo na uslugu osobne asistencije koju pruža

Pravo na uslugu videćeg pratitelja ne može ostvariti osoba:

  • kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi, odnosno organizirano stanovanje na temelju zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugog propisa
  • čiji roditelj ili drugi član obitelji ima priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja za potrebu skrbi o njoj na temelju zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi
  • koja ostvaruje pravo na njegovatelja na temelju drugih propisa
  • kojoj član kućanstva može pružiti uslugu pratnje i pomoći u svakodnevnim aktivnostima sukladno njezinim potrebama
  • koja se nalazi u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora
  • koja ostvaruje uslugu osobne asistencije koju pruža osobni asistent.priznaje se osobi s oštećenjem vida kod koje je utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, koja je navršila 18 godina te koja ima status osobe s invaliditetom sukladno zakonu kojim se uređuje registar osoba s invaliditetom.

Uslugu osobne asistencije koju pruža videći pratitelj, a za kojom je procijenjena potreba pomoći na temelju Liste procjene potreba, može ostvariti osoba s invaliditetom u rasponu od 10 do 60 sati mjesečno. O pravu na uslugu osobne asistencije rješenjem odlučuje Hrvatski zavod za socijalni rad.

Mjesna nadležnost određuje se prema prebivalištu osobe za koju je pokrenut postupak za priznavanje prava na uslugu osobne asistencije.

Ostvarivanje prava

  • Potencijalni korisnik mora podnijeti zahtjev nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad.
  • Komisija za procjenu potrebe korisnika osnovana pri područnom uredu procjenjuje potrebu za uslugom osobne asistencije i broj sati usluge na temelju nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i druge dokumentacije. Komisija u suradnji s potencijalnim korisnikom usluge osobne asistencije, odnosno njegovim zakonskim zastupnikom, izrađuje Listu procjene potreba korisnika. O pravu na uslugu osobne asistencije Hrvatski zavod za socijalni rad odlučuje rješenjem.

Mirovanje i prestanak prava na uslugu osobne asistencije

  • Korisniku koji se nalazi u zdravstvenoj ustanovi te boravku u inozemstvu u neprekidnom trajanju duljem od 30 dana rješenjem se utvrđuje mirovanje prava na uslugu osobne asistencije.
  • Korisniku koji se nalazi u zdravstvenoj ustanovi te boravku u inozemstvu u neprekidnom trajanju duljem od šest mjeseci rješenjem se utvrđuje prestanak prava na uslugu osobne asistencije.Pravo na uslugu osobne asistencije priznaje se s danom početka korištenja usluge.

Naknada za ugroženog kupca energenata priznaje se:

  • korisniku zajamčene minimalne naknade
  • članu kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne nak­nade
  • korisniku prava na inkluzivni dodatak prve, druge ili treće razine potpore kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje
  • osobi koja živi u kućanstvu s korisnikom prava na inkluzivni dodatak prve, druge ili treće razine potpore
  • korisniku osobne invalidnine na temelju Zakona o socijalnoj skrbi kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje
  • osobi koja živi u kućanstvu s korisnikom osobne invalidnine
  • korisniku nacionalne naknade za starije osobe
  • osobi koja živi u kućanstvu s korisnikom nacionalne naknade za starije osobe
  • korisniku novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji
  • osobi koja živi u kućanstvu s korisnikom novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji
  • korisniku novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata
  • osobi koja živi u kućanstvu s korisnikom novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata.
  • Iznos naknade za ugroženog kupca energenata

Mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata uredbom propisuje Vlada Republike.

Sukladno važećoj Uredbi naknada iznosi do najviše 26,54 eura, iznimno, do najviše 70 eura mjesečno do 30. rujna 2024. godine.

POMOĆ U KUĆI

Pomoć u kući se odobrava starijoj osobi i osobi kojoj je zbog privremenog ili trajnog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja prijeko potrebna pomoć druge osobe, a koja ne može sama niti uz pomoć roditelja, bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili djeteta osigurati podmirenje svakodnevnih životnih potreba.

Usluga pomoći u kući obuhvaća pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka, obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Odobravanje usluge ovisi o imovnom stanju osobe.

BORAVAK

Boravak je usluga kojom se osiguravaju organizirane aktivnosti tijekom dana uz stručnu i drugu pomoć i podršku, radi zadovoljavanja osnovnih i dodatnih životnih potreba korisnika koje ne mogu biti zadovoljene u obitelji.

Usluga boravka se odobrava djetetu s teškoćama u razvoju, djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djetetu s problemima u ponašanju, osobi kod koje je utvrđena privremena nezapošljivost, osobi s invaliditetom, osobi starije životne dobi, teško bolesnoj odrasloj osobi i beskućniku koji nije smješten u prihvatilištu.

Usluga boravka pruža se kao usluga poludnevnog boravka, u trajanju od četiri do šest sati dnevno ili kao usluga cjelodnevnog boravka, u trajanju od šest do deset sati dnevno, a može se odobriti jedan dan u tjednu, više dana u tjednu ili tijekom svih radnih dana u tjednu.

PRAVA IZ SUSTAVA MIROVINSKOG OSIGURANJA

Pravo na mirovinski staž s povećanim trajanjem

Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem propisano je da se zaposlenim slijepim osobama priznaje pravo na uvećani staž osiguranja na način da se svakih 12 mjeseci provedenih na radu računa kao da je na radu provedeno 15 mjeseci. Smanjuje se i dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu, i to po jednu godinu za svakih 5 godina staža osiguranja.

Pravo se ostvaruje podnošenjem zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji će donijeti rješenje o pravu na računanje mirovinskog staža s povećanim trajanjem. Zahtjevu treba priložiti rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja.

PRAVO NA OSPOSOBLJAVANJE I PROFESIONALNU REHABILITACIJU

O pravu na osposobljavanje i profesionalnu rehabilitaciju odlučuje područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema mjestu prebivališta slijepe osobe, rješenjem na temelju podnesenog zahtjeva. Ukoliko je zahtjev osnovan slijepa osoba ima pravo na profesionalno osposobljavanje i rehabilitaciju u posebnim školama i ustanovama za profesionalnu rehabilitaciju po prilagođenom ili posebnom programu. Prije podnošenja zahtjeva Hrvatskom zavodu za zapošljavanje utvrđuje se invaliditet ili smanjena radna sposobnost u Centru za socijalnu skrb. U slučaju da su osobe u vrijeme nastanka sljepoće bile zaposlene zahtjev za profesionalnu rehabilitaciju podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Za odrasle osobe oštećena vida rehabilitacija se provodi u Centru za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek» Zagreb.

PRAVA IZ SUSTAVA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Pomagala dostupna na teret sredstava HZZO

Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na ortopedska i druga pomagala (NN 53/16, važeći na dan snimanja) propisuju se uvjeti i način ostvarivanja prava osiguranih osoba HZZO-a iz obveznog zdravstvenog osiguranja, između ostalih, na tiflotehnička i očna pomagala.

Osigurana osoba pravo na pomagala koja su utvrđena popisom pomagala, ostvaruje prema medicinskoj indikaciji, a u pravilu na osnovi prijedloga i preporuke odnosno ispunjenja odgovarajuće tiskanice od strane liječnika specijaliste određene specijalnosti, odnosno ugovorne zdravstvene ustanove te odgovarajuće medicinske dokumentacije. Popis pomagala, koji je sastavni dio Pravilnika, za svako pojedino pomagalo sadrži podatke i upute za ostvarenje određenog prava.

Očna pomagala

Osigurane osobe imaju pravo na sljedeća očna pomagala: okvire za naočale, leće za naočale, mineralne leće, plastične leće, lentikularne leće, teleskopske leće, prizmatične leće, stakla bez dioptrije, kontaktne leće. Pomagala se mogu nabaviti u optikama i specijaliziranim trgovinama koje se bave nabavkom i distribucijom navedenih pomagala.

Očne proteze

Očna proteza, puna, staklena, po mjeri – do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, a od 18. godine pravo se ostvaruje svake tri godine. Pomagalo se izrađuje individualno i nema obveze vraćanja pomagala nakon roka. Propisuje ga liječnik specijalist oftalmolog, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a. ***Šifra za HZZO prema ISO 9999: 063021142300

 Očna proteza, puna, plastična,  po mjeri –  prijedlog nije potreban. Do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, a iznad 18. godine pravo se ostvaruje svakih 5 godina. Pomagalo se izrađuje individualno i nema obveze vraćanja pomagala nakon roka. Propisuje ga liječnik specijalist oftalmolog, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a. ***Šifra za HZZO prema ISO 9999: 063021141900

 Očna proteza, ljuskasta, staklena, po mjeri – do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, a od 18. godine pravo se ostvaruje svake tri godine. Pomagalo se izrađuje individualno i nema obveze vraćanja pomagala nakon roka. Propisuje ga liječnik specijalist oftalmolog, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a. ***Šifra za HZZO prema ISO 9999: 063021142400

Očna proteza, ljuskasta, plastična, po mjeri – prijedlog nije potreban. Do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, a iznad 18. godine pravo se ostvaruje svakih 5 godina. Pomagalo se izrađuje individualno i nema obveze vraćanja pomagala nakon roka. Propisuje ga liječnik specijalist oftalmolog, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a.***Šifra za HZZO prema ISO 9999: 063021142000

 Očna proteza plastika-staklo – prilagođavajuća, privremena – osigurana osoba kojoj je izvršena enukleacija očne jabučice ili ima atrofiju očne jabučice ima pravo na privremenu prilagođavajuću očnu protezu. Ne postoji obveza vraćanja pomagala. Ovakva proteza izrađuje se serijski. Propisuje je liječnik specijalist, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a. Rok nošenja privremene proteze je 3 mjeseca, nakon čega se uglavnom daje zahtjev za izradom plastičnih ili staklenih očnih proteza po mjeri. ***Šifra za HZZO prema ISO 9999: 063021142601

 Tiflotehnička pomagala

U nastavku su pobrojana tiflotehnička pomagala na koja osigurane osobe kojima je oštrina vida na oba oka 0,05 ili manja (slijepe osobe), prema „Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima”, imaju pravo. Uz naziv pomagala navedeno je tko predlaže, propisuje i odobrava pomagalo, koji je rok upotrebe te postoji li obveza vraćanja pomagala, kao i šifra svakog pomagala prema ISO 9999.

 Dugi bijeli štap za slijepe

Pravo na dugi bijeli štap za slijepe imaju sve slijepe osobe. Za pomagalo nije potreban prijedlog. Propisuje ga liječnik opće medicine. Odobrenje liječničkog povjerenstva HZZO-a nije potrebno. Rok uporabe pomagala je godinu dana, bez obveze vraćanja nakon uporabnog roka. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 1239031429003.

Ručni/džepni sat za slijepe (taktilni ili koji govori hrvatski)

Odobrava se osiguranoj osobi od navršene 6. godine života. Od 7. do 18. godine života pravo se može ostvariti svake 4 godine, a od 18.-te godine pravo se može ostvariti svakih 5 godina. Za pomagalo prijedlog nije potreban, propisuje ga liječnik opće medicine. Odobrenje liječničkog povjerenstva HZZO-a nije potrebno. Nema obveze vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 211512143102.

 Brailleev pisaći uređaj

Pravo može ostvariti osigurana osoba dok se nalazi na redovnom školovanju te svaka druga osigurana osoba koja se služi Brailleevim pismom, a o čemu je obvezna priložiti potvrdu koju izdaje lokalna udruga slijepih članica Hrvatskog saveza slijepih ili Hrvatski savez slijepih ili Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek”. Prijedlog nije potreban. Potrebna je uputnica liječnika opće medicine za specijalista oftalmologa koji propisuje pomagalo. Pomagalo odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a na temelju propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji. Pravo se može ostvariti od 7. godine života, a rok uporabe pomagala je 15 godina. Nakon prestanka potrebe i roka uporabe postoji obaveza vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 211512143102.

 Reproduktor i snimač zvučnih knjiga u DAISY formatu za slijepe osobe

Pravo na ovo pomagalo imaju sve osigurane slijepe osobe od navršene 6. godine života. Prijedlog nije potreban, ali je potrebna uputnica liječnika opće medicine za specijalista oftalmologa koji propisuje doznaku. Pomagalo odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a na temelju propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji. Rok uporabe pomagala je 5 godina. Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 213031143402.

 Čitač ekrana s govornom jedinicom

Pravo može ostvariti osigurana osoba od 7. do 65. godine života za vrijeme redovnog školovanja o čemu je obvezna priložiti potvrdu koju izdaje Hrvatski savez slijepih i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom školovanju. Prijedlog nije potreban, ali je potrebna uputnica liječnika opće medicine za specijalista oftalmologa jer liječnik specijalist propisuje pomagalo, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a na temelju propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji. Rok uporabe pomagala je 8 godina. Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 213021143203.

Brailleeva elektronička bilježnica za slijepe

Pravo može ostvariti osigurana osoba dok se nalazi na redovnom školovanju te za vrijeme prekvalifikacije, o čemu je obvezna priložiti potvrdu obrazovne ustanove i preporuku Hrvatskog saveza slijepih. Pravo se može ostvariti od 7. do 65. godine života. Prijedlog nije potreban (potrebna je uputnica liječnika opće medicine za specijalistu oftalmologa); pomagalo propisuje isključivo specijalist oftalmolog koji je zaposlen na Klinici. Pomagalo odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a na temelju propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji. Rok uporabe pomagala je 7 godina; nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 211515143302.

Elektroničko povećalo

Pravo na pomagalo imaju osigurane slijepe osobe s ostatkom vida i sve osigurane osobe s vidnom oštrinom manjom od 20% kod redovnog školovanja ili prekvalifikacije. Prijedlog nije potreban (potrebna je uputnica liječnika opće medicine za specijalista oftalmologa). Pomagalo propisuje isključivo specijalist oftalmolog koji je zaposlen na Klinici. Pomagalo odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a na temelju propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji. Ovo pomagalo se koristi umjesto Brailleeve elektroničke bilježnice. Rok uporabe pomagala je 7 godina. Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala. Osigurana osoba nema pravo na elektroničko povećalo ako je već ostvarila pravo na teleskopske naočale, i to do isteka roka uporabe pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 000000143502.

Pomagala kod šećerne bolesti

Uređaj za brzo očitavanje količine glukoze u krvi za slijepe osobe s govornim modulom na hrvatskom jeziku

Pravo na pomagalo imaju osigurane slijepe osobe odgovarajuće medicinske indikacije, tj. koje su na inzulinskoj terapiji. Potrebno je dobiti prijedlog liječnika specijalista endokrinologa-dijabetologa, a uređaj propisuje liječnik opće medicine. Odobrenje liječničkog povjerenstva HZZO-a nije potrebno. Rok upotrebe pomagala je 5 godina i nema obveze vraćanja pomagala. Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 0324120804004.

 Dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi uređajem

Osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama – ostvaruju pravo na 50 komada za 6 mjeseci. One koje primaju inzulin jednom dnevno ili su na drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 90 komada za 3 mjeseca; 2 puta dnevno – 180 komada za 3 mjeseca; 3 puta dnevno – 275 komada za 3 mjeseca; više od 3 puta dnevno – najviše 375 komada za 3 mjeseca. Osigurane osobe ostvaruju pravo na pomagalo isključivo uz predočenje dnevnika ili softvera samokontrole. Iznimno, za trudnice na terapiji inzulinom, može se odobriti do 500 trakica za 3 mjeseca, a za djecu do 18. godine života s lošom regulacijom šećera u krvi koja su na terapiji inzulinom može se odobriti do 625 trakica za 3 mjeseca. Prijedlog nije potreban, pomagalo propisuje liječnik opće medicine. Odobrenje liječničkog povjerenstva HZZO-a nije potrebno. Rok upotrebe pomagala je 3 mj. bez obveze vraćanja. ***Šifra prema ISO 9999: 032412080710.

 Lancete za vađenje krvi iz prsta za kontrolu glukoze u krvi

Osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama – ostvaruju pravo na 50 komada za 6 mjeseci. One koje primaju inzulin jednom dnevno ili su na drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 90 komada za 3 mjeseca; 2 puta dnevno – 180 komada za 3 mjeseca; 3 puta dnevno – 275 komada za 3 mjeseca; više od 3 puta dnevno – najviše 355 komada za 3 mjeseca. Osigurane osobe ostvaruju pravo na pomagalo isključivo uz predočenje dnevnika ili softvera samokontrole.” ***Šifra ISO 9999: 032112080807

PRAVO NA OSLOBAĐANJE OD PLAČANJA DIJELA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Prema odredbama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (NN 85/06) i Izmjenama i dopunama istog (NN 150/08) dobrovoljno zdravstveno osiguranje obuhvaća dodatno, privatno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovdje ćemo govoriti o dopunskom zdravstvenom osiguranju koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i koje pokriva troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Dopunsko zdravstveno osiguranje je osiguranje kojim se osigurava pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osiguranikom dopunskoga zdravstvenog osiguranja smatra se i fizička osoba koja je sklopila ili za koju je, na temelju njezine suglasnosti, sklopljen ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju i koja koristi prava utvrđena ugovorom o osiguranju, a istovremeno ima utvrđen status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. Gubitkom statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju gubi se status osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna ostvaruju:

  • osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,
  • osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,
  • osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
  • osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,
  • osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura (prihodovni cenzus), a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 475,12 eura.

Pravo za oslobođenje od plaćanja dopunskoga zdravstvenog osiguranja mogu ostvariti slijepe osobe koje zadovoljavaju jedan od kriterija navedenih u točki 1., te su o istom u mogućnosti priložiti dokumentaciju koja potkrepljuje navedene činjenice.

Osobe s oštećenjem vida koje ne mogu ostvariti pravo temeljem točke 1. vjerojatno će, sukladno prihodima koje ostvaruju, pokušati pravo ostvariti temeljem točke 5. navedenog Zakona. Pri tome treba uzeti u obzir da se temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju („Narodne novine” br. 150/08.) , između ostalih primitaka, u prihode temeljem čl. 14 e) uračunava ju i Doplatak za pomoć i njegu, Osobna invalidnina, Naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad ( bolovanje ), novčana naknada sukladno propisima o rodiljinim i roditeljskim potporama osim jednokratnih roditeljskih potpora, naknada za slučaj nezaposlenosti, Stalna pomoć, Pomoć za podmirenje troškova stanovanja, Naknada do zaposlenja, Doplatak za djecu, Ortopedski doplatak, Opskrbnina i Obiteljska invalidnina ,ostvareni prema posebnim propisima.

Zahtjev se podnosi nadležnoj službi područnog ureda HZZO-a prema mjestu prebivališta, uz koji je potrebno priložiti dokaz kojim se potvrđuje status slijepe osobe (rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja od 100%, rješenje o doplatku za pomoć i njegu ili rješenje o ostvarenju prava na osobnu invalidninu).

Nakon odobrenja zahtjeva dobiva se odgovarajuća iskaznica kojom se dokazuje pravo na oslobođenje od plaćanja dijela zdravstvene zaštite.

RADNI ODNOS I ZAPOŠLJAVANJE

Zaštita zaposlenika – slijepih osoba

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom („Narodne novine” br. 157/13.),, Pravilnik o profesionalnoj rehabilitaciji i Centrima za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom („Narodne novine” br. 44/14.) i Pravilnik o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom („Narodne novine” br. 44/14.), u kojima se mogu pronaći opće i specifične upute za ostvarenje prava na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, štite prava osoba s invaliditetom, uređuju zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom, te propisuju uvjete i načine ostvarivanja poticaja pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Povlastice u plaćanju poreza na dohodak

Zakonom o porezu na dohodak („Narodne novine” br. 177/04., 73/08., 80/10., 114/11., 22/12., 144/12., 43U/13., 120/13., 125/13., 148/13., 83/14. i 143/14.) i Pravilnikom donesenim na temelju Zakona, porezni obveznik ima pravo da mu se ukupan iznos ostvarenog dohotka umanjuje za osnovni osobni odbitak u visini 2.600,00 kuna i to za svaki mjesec poreznog razdoblja za koji se utvrđuje porez. Osnovicu odbitka određuje Vlada RH.

Pravo na najmanje 30 radnih dana godišnjeg odmora

Zakonom o radu („Narodne novine” br. 93/14) propisano je da najkraće trajanje godišnjeg odmora za jednu kalendarsku godinu iznosi 4 tjedna. Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog može se odrediti kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Za slijepe osobe to pravo je utvrđeno temeljem kolektivnih ugovora za državne službenike i namještenike. Pravo je ostalih poslodavaca da to pitanje definiraju internim kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Iz prakse proizlazi da  osoba s invaliditetom ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje pet tjedana.

PRAVO NA OBRAZOVANJE I ŠKOLOVANJE

Osim obrazovanja u specijalnim i osnovnim i srednjim školama («Vinko Bek» Zagreb) slijepa djeca prema načelu integriranosti u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja imaju pravo na stručnu pomoć tiflopedagoga i udžbenike na Baillovom pismu.

AKD – Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. – povlastice- MOBILNOST

EU ISKAZNICA

EU iskaznica omogućuje osobama s invaliditetom koje putuju u druge države članice dokazivanje statusa invaliditeta i korištenje dostupnih pogodnosti.

Vrijedi za cijelo područje EU-a

Dokazuje status osobe s invaliditetom

Izdaje se nositeljima Nacionalne iskaznice

NACIONALNA ISKAZNICA ZA OSI

Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom je javna isprava kojom se mogu ostvariti dodijeljena prava na povlastice u području mobilnosti.

Željeznički promet

Slijepe osobe i osobe koje imaju do 10% sposobnosti vida, s vrlo velikim smanjenjem vida (oštrina vida boljeg oka manja od 0,05%) imaju pravo na povlasticu u željezničkom putničkom prometu od 75% od redovite prijevozne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje. Kada osoba s oštećenjem vida koristi navedenu povlasticu, ima pravo na besplatnu vožnju za pratitelja.

Pomorski promet

Pravo na besplatni prijevoz ostvaruju osobe kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja uključujući i osobno vozilo kojim se te osobe prevoze, a pravo na besplatni prijevoz ostvaruju na svim trajektnim linijama s obvezom javne usluge. Pratitelj osobe s invaliditetom ostvaruje pravo na besplatni prijevoz (uređeno Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu NN 19/22).

Osobe s oštećenjem vida od 90% kojima nije utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja ostvaruju pravo na povlasticu u pomorskom prijevozu od 75% od redovite cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje na svim linijama u pomorskom prometu.

 Oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine

Osobe s invaliditetom s 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja ne plaćaju godišnju naknadu za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila ili prilikom produženja važenja prometne dozvole za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu.

Osobe s invaliditetom kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100% oslobođeni su plaćanja cestarine za uporabu autocesta i objekta s naplatom za osobni automobil kojim se prevoze za osobne potrebe osoba s invaliditetom.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom je javna isprava kojom se omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti. Pravo na izdavanje EU parkirališne karte imaju osobe s invaliditetom s 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više.Osim osoba s invaliditetom, pravo na korištenje parkirališta obilježenih znakom pristupačnosti ima i udruga osoba s invaliditetom.

OSTALA PRAVA I POVLASTICE

Oslobođenje od plaćanja boravišne pristojbe

Zakon o boravišnoj pristojbi („Narodne novine” br. 152/08., 59/09., 97/13., 158/13. i 30/14.) Člankom 4.  točkom 2. navodi kako  boravišnu pristojbu, između ostalih, ne plaćaju osobe s invaliditetom od 70% i većim postotkom i jedan pratitelj. Pravo se dokazuje odgovarajućim ispravama, odnosno rješenjem nadležnog tijela iz kojeg je vidljiv utvrđen postotak tjelesnog oštećenja 70% i veći.

Članovi Hrvatskog saveza slijepih mogu predočenjem rješenja o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe za sebe i jednog pratitelja.

Popust na telefonsku pretplatu

Odlukom Upravnog odbora HT-Hrvatske telekomunikacije d.d. slijepe osobe ostvaruju popust na telekomunikacijske usluge pod uvjetom da osnovni priključak glasi na njihovo ime ili na ime člana njihove uže obitelji.

Korisnici Halo Start korisničkog paketa ostvaruju:

– 50% popusta na mjesečnu naknadu za jednu fiksnu telefonsku liniju i Halo Start korisnički paket.

Korisnici Halo Super 60 i Halo Super 60 UP korisničkog paketa ostvaruju:

– 50% popusta na mjesečnu naknadu za jednu fiksnu telefonsku liniju i Halo Super 60 ili Halo Super 60 UP korisnički paket.

Neiskorištene minute u jednom kalendarskom mjesecu nisu prenosive u sljedeći mjesec.

Oslobođenje od plaćanja Radio i TV pretplate

Uprava Hrvatske radiotelevizije donijela je Odluku o oslobađanju od plaćanja pristojbe za vlasnike – korisnike RTV prijemnika za 100% slijepe osobe u okviru Društvenog dogovora o listi tjelesnih oštećenja – članovi Hrvatskog saveza slijepih. Navedeno pravo mogu ostvariti samo punoljetne osobe koji su nosioci domaćinstva. Liječnik spec. oftalmolog popunjava liječničku svjedodžbu koju potpisuje i ovjerava, te se svjedodžba nosi na potpis i ovjeru u matičnu udrugu slijepih koja je članica Hrvatskog saveza slijepih. Udruga šalje zahtjev Hrvatskoj radioteleviziji za oslobađanje od plaćanja radio i TV pretplate.

Odluka o oslobođenju izdaje se na razdoblje od 5 godina, a nakon proteka navedenog razdoblja treba ponoviti zahtjev.

Kretanje slijepe osobe uz psa vodiča

Zakonom o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča uređuje se pravo slijepe osobe sa psom vodičem na korištenje prijevoznih sredstava i njihova slobodnog pristupa na javna mjesta.

Slijepa osoba sa psom vodičem ima pravo korištenja prijevoznih sredstava u javnom prijevozu, uključujući zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike.

Slijepa osoba sa psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta kao što su primjerice: uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, športski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoka učilišta i sl., te pravo ulaska i korištenja čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarni.

Navedena prava imaju pravo koristiti i slijepe osobe sa psom vodičem koje su strani državljani, a koje odgovarajućim ispravama mogu dokazati da su slijepe osobe s pravom na korištenje psa vodiča prema propisima svoje zemlje (radna iskaznica i međunarodna zdravstvena iskaznica).

ČLANOVI UDRUGE SLIJEPIH BJELOVAR IMAJU BESPLATNO ČLANSTVO U NARODNOJ KNJIŽNICI PETAR PRERADOVIĆ- uz predočenje članske iskaznice.

Follow by Email
Facebook
WhatsApp
Skip to content